Weet je wat ik altijd deed met mijn hardloop oordopjes? Ik plakte een stuk schilderstape over mijn oor en oordopjes heen. Het zag er niet uit maar werkte wel. Elke hardloper kent het probleem van oordopjes die uitvallen tijdens het hardlopen. En lopen zonder oortjes? No way! Ik, en vele anderen met mij, gebruik muziek en hardloopapps als doping. Zonder oortjes kan ik net zo goed op de bank blijven zitten. Met een dolby surround set om me heen.
Tegenwoordig hoef je niet meer per se met schilders tape te werken. Er zijn namelijk genoeg hardloop oortjes die niet uitvallen tijdens het hardlopen. Wij zetten alle in’s en out’s voor je op een rij!
Met hardloop oortjes en hardloop oordopjes wordt hetzelfde bedoeld. Maar binnen deze productcategorie zijn er veel verschillen. We zetten de verschillen voor je op een rij.
Hardloop oortjes met draad hebben, what’s in the name, een draad lopen tussen de oortjes en jouw device (meestal telefoon). Dit was vroeger heel normaal, maar zie je nu steeds minder. Het nadeel van een draad is; de draad.
Eerst deed ik mijn telefoon altijd in een sportarmband (aan mijn bovenarm) en liepen de draden van mijn Apple-oortjes dus van mijn armband naar mijn oren. Omdat die draad relatief lang is (veel langer dan de afstand tussen bovenarm en oren) hing die altijd in de weg. Als je het mij vraagt is een draad dus mega onhandig en niet meer van deze tijd. Wel is dit nog prima als je bijvoorbeeld tijdens een call op een loopband in je werkkamer gaat staan.
Gelukkig leven we in een moderne tijd en zijn er ook legio draadloze hardloop oortjes! Geen gezeik meer met draden maar lekkere bewegingsvrijheid. Draadloze hardloop oordopjes verbinden via Bluetooth met je telefoon (of andere devices). Het nadeel hiervan is echter wel weer dat je oortjes makkelijker kwijtraken. Bij sommige mensen blijven die krengen nooit in je oren zitten en heb je dus alsnog schilders tape nodig om die dingen op hun plaats te houden.
Gelukkig is er wel al iets verzonnen waardoor oordopjes niet zo makkelijk meer uit je oren vallen, en dat zijn de hardloop oortjes met nekband. Als deze oortjes uit je oren vallen dan blijven ze gewoon in je nek hangen omdat de nekband ze opvangt. Dat is een groot pluspunt, maar aan de andere kant vind ik het niet altijd fijn om tijdens het hardlopen een nekband in mijn bezwete nek te hebben hangen.
Naast draden, bluetooth-verbindingen en nekbanden zijn er ook verschillen in de oortjes zelf. De meest bekende oldskool-variant is het earbuds oortje. Deze oortjes hang je als het ware in je oorschelp (ze gaan niet de gehoorgang in). Hierin heb je ook veel verschillende varianten. Van die goedekope klote oortjes die je krijgt in het vliegtuig tot aan duurdere varianten zoals de Apple oordopjes. Elk oor is anders dus is het belangrijk om goed te voelen of het oordopje in je oor blijft zitten. Juist tijdens het hardlopen, als je veel bewegingen maakt. De kans is echter groot dat deze oortjes zonder een stukje tape niet blijven zitten.
Een variant die beter geschikt is voor hardlopers is het in-ear oortje. Deze oortjes zitten wél in je gehoorgang. Hierdoor hoor je het geluid beter, zijn ze beter ‘noise cancelling’ maar bovenal; ze blijven beter zitten tijdens het hardlopen! In-ear oordopjes zijn dan ook beter om mee hard te lopen dan earbuds.
Deze oordopjes worden ook wel ‘bone conduction’ oordopjes genoemd. Dit is het hipste van het hipste, maar het werkt ook daadwerkelijk! De open-ear oortjes gaan níet je oor in, maar rusten op je jukbeenderen. Via trillingen nemen je hersenen de muziek waar. Hierdoor blijf je gewoon omgevingsgeluid horen. Open-ear oortjes (of bone condution oordopjes) hebben twee kleine speakertjes die met een nekband aan elkaar zitten. Het zijn dus een soort boxjes, maar het verschil met normale boxjes is wel dat het geluid hier dus niet via de trommelvliezen gaat, maar via een ingenieus systeem met trillingen (we besparen je de volledige uitleg).
Nu je weet welke verschillende hardloop oortjes er op de markt zijn wil je natuurlijk weten wat de beste hardloop oordopjes zijn. En de beste hardloop oordopjes zijn eigenlijk vooral oordopjes die niet uitvallen tijdens het lopen. Wij zetten onze favorieten op een rij!
Sennheiser is één van beste merken als het gaat om koptelefoons, oordopjes en audiokwaliteit. Ze hebben meerdere oordopjes speciaal voor het sporten. Één van onze favorieten is de Sennheiser SPORT True Wireless. Draadloos, duurzaam en een perfecte audiokwaliteit. En het belangrijkste; ze hebben een secure fit en vallen dus absoluut niet uit je oren. Je kunt deze oordopjes customizen met 7 verschillende opzetstukjes waardoor ze sowieso als gegoten zitten.
Verder kun je bij de Sennheiser SPORT True Wireless je geluid ook aanpassen. Ze maken namelijk gebruik van ‘adaptable acoustic’ waarbij je kunt kiezen voor open of gesloten geluid. Het kan tijdens het hardlopen bijvoorbeeld fijn zijn om omgevingsgeluid juist wél te horen, omdat je het verkeer liever wel waarneemt. Tijdens andere workouts (bijvoorbeeld in je eigen home gym) kun je dan weer kiezen voor een meer noise cancelling geluid (nog betere audiokwaliteit!). Voor ieder wat wils dus!
Uiteraard kun je bij Sennheiser je oortjes ook koppelen aan een smart control app. In de app kun je bijvoorbeeld de net benoemde ‘adaptable acoustic’ aanpassen (meer of minder noise cancelling). Vroeger had Sennheiser overigens ook nog hardloop oordopjes mét draad, maar deze zijn (m.u.v. sommige retailers) niet meer te krijgen.
De Aftershokz Aeropex zijn de beste open-ear oordopjes om mee hard te lopen. Loop binnen bij een willekeurige hardloopwinkel en ze raden je deze aan. En terecht. De Aftershokz Aeropex (wel een lastige naam) maakt gebruik van de bone conduction technologie, waarbij het geluid dus via trillingen je hersenen in gaat (i.p.v. via je trommelvlies). Dit is een hele aparte maar prettige ervaring, want je blijft ook gewoon omgevingsgeluiden horen.
Het titanium frame met nekband is super lichtgewicht (26 gram!!) waardoor je echt niet doorhebt dat je hem op hebt. Ook gaat de batterij 8 uur mee. Méér dan genoeg voor jouw duurloop dus. Draag je ook een bril? Dat is in principe geen probleem, maar het kan zijn dat je dit niet fijn vindt. Bij twijfel; probeer hem in een winkel even uit voordat je hem online koopt.
Een lijstje over de beste oortjes zonder Apple? Dat kan natuurlijk niet. Als jij een Apple addict bent dan zijn de Apple AirPods Pro jouw perfecte oortjes om mee hard te lopen. Door het in-ear design vallen ze niet uit je oren. Het materiaal van deze in-ear oortjes is flexibel en vormt zich naar jouw oren, waardoor ze blijven zitten én je noise cancelling ook goed werkt. Tevens krijg je er tegenwoordig ook meerdere opzetstukje bijgeleverd, waardoor ze sowieso passen.
De noise cancelling-functie kun je zelf bedienen, al wordt het niet aangeraden om dit in het verkeer te doen. Al is dit stiekem wel heerlijk hoor, even geen lawaai en alleen jij & Strava. We raden ook aan om de nieuwste variant te kopen. Deze heeft meestal de beste noise cancelling-functie.
Is er dan helemaal geen nadeel? Nou, deze oortjes zijn wel alleen in combinatie met Apple-devices te gebruiken (zoals altijd bij Apple). Je moet er dus wel even een iPhone bij kopen.
Wil je wél lekker hardlopen maar niet teveel uitgeven aan allerlei hardloopaccessoires? Ga dan voor de Picolet Genius hardloop oortjes! De oortjes blijven prima in je oren zitten door het in-ear design. Door de extra zachte siliconen oortips doen deze oordoppen ook echt geen pijn aan je oren. We moeten wel eerlijk zeggen dat het geluid van deze oortjes niet het niveau haalt van de overige oortjes. Maar is dat erg? De prijs is er ook naar. Voor een fantastische geluidsbeleving geef je je geld maar uit aan een dikke dolby surround set voor thuis.
Qua prijs en kwalteit kun je de Earhackz® Spartan hardloop oordopjes vergelijken met de vorige oortjes in onze lijst. Deze oordopjes hebben echter een nekband. Als jij het dus ongemakkelijk vindt om te lopen met alleen draadloze oortjes kun je voor deze variant gaan. Deze oortjes bevatten ook alle features die je redelijkerwijs van fatsoenlijke hardloop oortjes mag verwachten, én ze blijven echt goed zitten. Prima koop voor de wat kleinere beurs!
Natuurlijk stopt het niet bij fijne hardloop oordopjes die niet uitvallen. Wat dacht je bijvoorbeeld van goede hardloopschoenen? Hardloopschoenen voor overpronerende lopers, of juist hardloopschoenen voor onderpronatie. Of durf jij zelfs voor barefoot hardloopschoenen te gaan? Mocht je het nou allemaal nog niet precies weten kunnen we je aanraden om onze keuzehulp voor hardloopschoenen te checken. Zo weet jij waar je aan toe bent.
Automated page speed optimizations for fast site performance