carbon hardloopschoenen

Ontdek alle in's en out's over carbon hardloopschoenen

Inhoud artikel

Ben jij serieus bezig met je Strava-rondjes? Dan moet je weten van het bestaan van carbon hardloopschoenen. Steeds vaker worden er nieuwe technologieën en innovaties toegepast in alledaagse sportuitrustingen. Niet alleen voor Eliud Kipchoge maar ook voor jou en mij. Een van de nieuwste trends op hardloopgebied zijn de zogehete carbon hardloopschoenen. 

Deze schoenen bevatten een plaatje van carbon (koolstof) waardoor de energieteruggave tijdens het hardlopen veel beter wordt geregeld. Sounds futuristisch he? Is het ook. Keer wat anders dan de standaard antipronatie hardloopschoenen. Wij gaan je alles uitleggen over de carbon hardloopschoen zodat jij je PR kunt crushen!

Hoe werken carbon hardloopschoenen?

Zoals gezegd zijn carbon hardloopschoenen speciaal ontworpen om de energieoverdracht tussen de voet en de grond te optimaliseren. We horen je denken; HOW? Dat heeft te maken met fysica. We geven je even een lesje.

Wanneer je aan het hardlopen bent en je voet op de grond landt wordt de energie die bij de impact wordt opgewekt opgeslagen in je voet en je been. Hier zorgen je spieren en pezen voor. Wanneer je weer afzet, wordt de opgeslagen energie vrijgegeven. Op die manier ‘ga je vooruit’. Ingenieus he, dat lichaam?

We kunnen de fysica echter een handje helpen, en wel met carbon hardloopschoenen. Deze schoenen helpen de energieteruggave te verbeteren. Dat komt omdat een carbon plaatje in de zool de stijfheid van de zool vergroot. Je kunt het vergelijken met een veer. Wanneer de voet de grond raakt, buigt de carbon plaat en slaat het de energie op die wordt gegenereerd bij de impact. Maar wanneer je vervolgens afzet buigt die plaat weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Zo wordt je als het ware afgeschoten. Crazy, right?

Daarnaast helpen carbon hardloopschoenen je voet in een optimale positie te houden voor een betere afzet. Ook zijn de schoenen vaak lichtgewicht én maken ze gebruik van flink wat demping. Dit zorgt uiteindelijk voor minder vermoeidheid en spierpijn. 

 

Wat zijn de voordelen van carbon hardloopschoenen?

Carbon hardloopschoenen zijn niet zomaar een hype. Het biedt daadwerkelijk voordelen om je centen te investeren in een goed stel carbon runners. Toegegeven, het zijn geen goedkope schoenen. Maar de voordelen wegen hier zeker tegenop! We zetten de voordelen van carbon hardloopschoenen voor je op een rij.

Verbeterde prestaties

Het allerbelangrijkste voordeel van carbon hardloopschoenen is natuurlijk dat het je prestaties kan verbeteren. Met dit soort schoeisel kun je de energieteruggave daadwerkelijk vergroten en je afzet optimaliseren. Ga je hier een half uur van je PR door afsnoepen? Nee, dat niet. Echter, volgens Nike leidt een carbon hardloopschoen tot een lager energieverbruik van 4%. Dit is enorm veel op een halve of hele marathon!

Nu kan het natuurlijk zijn dat Nike een beetje preekt voor eigen parochie, maar onafhankelijke onderzoeken bevestigen dit. En we zien het ook aan de records in de hardloopwereld! Sinds de beste hardlopers van de wereld (Kipchoge, Koskei, etc.) op carbon patta’s rennen worden de wereldrecords verpulverd. Do we need to say more?

Minder vermoeidheid

Carbon hardloopschoenen kun je vaak herkennen aan een flinke zool. Het lijken soms net moonboots. Zo’n zool heeft een responsieve demping. Dit houdt in dat de ‘klap’ gedempt wordt bij het neerkomen. In the end helpt dat bij het verminderen van vermoeidheid en spierpijn. Minder spierpijn is natuurlijk fijn, maar een vermindering van de vermoeidheid treed al tijdens het hardlopen op. Dit zorgt ervoor dat je langer dan normaal kunt hardlopen zonder dat je tong op het asfalt hangt. 

Bescherming tegen blessures

Omdat de zool van carbon hardloopschoenen zo flink en stijf is worden je benen beter ondersteunt en gestabiliseerd tijdens het lopen. Dit zorgt voor minder kans op bijvoorbeeld verstuikingen. Je loopt als het ware ‘steviger’. 

Meer comfort

Meer comfort tijdens het hardlopen? Hell yeah! Natuurlijk loop je niet fluitend de halve met een stel carbon hardloopschoenen, maar ze bieden wel degelijk meer comfort dan traditionele hardloopschoenen. Dit zit hem ook weer in de demping. De zool absorbeert de schokken haalt zo de druk van je voeten af. Dit loopt gewoon veel fijner. 

Shine bright like a diamond

Toegegeven, het is niet het belangrijkste pluspunt van carbon hardloopschoenen, maar het design van de schoen is 9 van de 10 keer fe-no-me-naal. De schoenen zijn echt modern en zien er mega gestroomlijnd uit (zeker ook door de zool). Sporters zijn vaak best een beetje ijdel (zeggen we uit ervaring…) en dat mag ook. Met hippe carbon hardloopschoenen maak jij sowieso de blits in het peloton. 

Verschillende soorten carbon hardloopschoenen

Er is niet één soort carbon hardloopschoen. Het ligt er namelijk maar net aan waar je je hardloopschoenen voor wil gebruiken. We zetten de verschillende soorten carbon hardloopschoenen voor je op een rij. 

Wedstrijdschoenen

De naam zegt het al; wedstrijdschoenen zijn speciaal ontworpen om wedstrijden mee te lopen. Ze zijn vaak vrij minimalistisch en licht van gewicht. Het gaat hierbij echt om maximale snelheid, en deze schoenen draag je in principe ook alleen tijdens de wedstrijden. 

Trainingschoenen

Trainingschoenen gebruik je vaker dan wedstrijdschoenen (hopen we voor je). Ze zijn meestal iets zwaarder en geven ook meer ondersteuning dan wedstrijdschoenen. Hierdoor zijn de comfortabeler dan wedstrijdschoenen maar het gaat wel ten koste van je maximale snelheid. Elke gram is er één als je op je tandvlees loopt!

Trail hardloopschoenen

Trail hardloopschoenen zijn voor de echte oermannen- en vrouwen. Ze zijn ontworpen voor off-road hardloopsessies en zijn dan ook veel robuuster dan ‘normale’ hardloopschoenen. De zool is zo ontworpen dat je wat meer grip krijgt. Ook bieden dit soort schoenen meer bescherming tegen takken en stenen.

Hybride hardloopschoenen

Tegenwoordig bestaat alles er in een hybride variant. Zelfs banen! Hybride hardloopschoenen zijn ontworpen zodat je er zowel wedstrijden als trainingen mee kunt lopen. Het is dus een beetje van beide qua gewicht en de responsieve demping. Voor iets minder professionele hardlopers is dat echter hartstikke prima.

Sprint spikes

Dit zijn toch wel een beetje de Lamborghini’s onder de hardloopschoenen. Sprint spikes zijn speciaal ontworpen voor korte afstanden en sprints. Ze zijn enorm licht en minimalistisch, en bieden weinig bescherming. De zool is heel stijf en onderop de zool zitten een soort pinnen (spikes) die perfecte grip en afzet geven, wat de snelheid maximaliseert. Vaak zie je sprint spikes ook op de atletiekbaan. 

Al deze schoenen zijn er ook in een carbon-variant te vinden. Sterker nog, de carbon-varianten worden steeds populairder. Het hangt natuurlijk van je persoonlijke doel af welke hardloopschoenen bij jou passen, maar de voordelen van carbon hardloopschoenen gelden voor alle soorten!

carbon hardloopschoenen

 

Hier kun je de beste carbon hardloopschoenen kopen

In principe is er niet één beste keuze qua carbon hardloopschoenen. Zoals je hierboven al ziet zijn er veel verschillende varianten carbon hardloopschoenen, en het hangt dus ook maar van jouw voorkeuren af welke schoenen je moet en wil kopen. Mocht je nog niet helemaal zeker zijn kun je het beste online shops bezoeken die gespecialiseerd zijn in hardloopschoenen, zoals All4Running. Wil je liever bij de bekende merken kopen? Grote sportmerken als Nike en Adidas hebben prima carbon hardloopschoenen. 

Voor wie zijn carbon hardloopschoenen geschikt?

Surprise surprise, niet voor iedereen. Carbon hardloopschoenen zijn ontworpen voor hardlopers die hardlopen serieus nemen, en hun prestaties willen verbeteren. Het gaat echt om het verbeteren van de loopefficiëntie, en dat heeft niet veel nut als je lekker al kletsend aan het lopen bent. Overigens is dat absoluut niet fout; lekker doen als dat voor jou de weg naar deze mooie sport is!

In het beginsel zijn carbon hardloopschoenen niet echt geschikt voor beginnende lopers. Met carbon hardloopschoenen ga je namelijk een aangepaste loopstijl ontwikkelen. Je gaat meer op je voorvoeten landen en minder op je hielen, net als bij barefoot hardloopschoenen. Bij beginnende lopers kan dit leiden tot meer druk op de kuiten en voeten. 

Daarnaast is het zo dat carbon hardloopschoenen meestal een stuk duurder zijn dan reguliere hardloopschoenen. Wanneer jij begint met modelbouwen koop je ook niet gelijk een schip van duizend piek, toch? Echter, wanneer jij van het bestaan van carbon hardloopschoenen afweet heb je waarschijnlijk al wel wat ervaring in de scene. In dat geval zeggen we; bespaar vooral niet op goede schoenen! 

Conclusie

Als jij je hardloopprestaties naar een hoger niveau wil tillen moet je zeker overwegen om carbon hardloopschoenen aan te schaffen. Carbon hardloopschoenen bieden verschillende voordelen, waaronder een betere energieteruggave en efficiëntere loopstijl.

Het kiezen van de juiste schoenen hangt wel af van een aantal factoren, zoals het type hardloopschoen, de maat en pasvorm, mate van demping, de prijs en het gewicht. Neem de tijd om de juiste schoenen te kiezen en je gaat er heel veel plezier aan beleven. En mocht je het nou fijn vinden om met oortjes in te lopen, check dan ook zeker welke hardloopoortjes NIET uitvallen tijdens je run. Zo ben je helemaal compleet!

ps. Denk even aan ons als je over die finish rent in je nieuwe PR!

carbon hardloopschoenen marathon

Ontdek ook onze andere tips en tricks!