loopband voor thuis

Loopband voor thuis? Deze moet je hebben!

Inhoud artikel

Een loopband voor thuis is allang niet meer alleen weggelegd voor huiseigenaren die je in MTV Cribs tegenkomt. Iedereen kan tegenwoordig een loopband in huis hebben! En in een land als Nederland is dat zeker geen overbodige luxe. Voordat je het weet is het hier weer -20 of zelfs +35 graden. Het waait, het regent; eigenlijk is het nooit écht lekker hardloopweer. Met een loopband voor thuis is het altijd prettig hardlopen of wandelen!

Daarbij heeft een loopband voor thuis ook allerlei andere voordelen ten opzichte van buiten hardlopen. Zo kun je op een loopband vaak verschillende trainingschema’s instellen én hoogteverschillen simuleren. Scheelt weer een ritje naar de Alpen!

Nu zijn er veel loopbanden voor thuis op de markt. En omdat het best een aankoop is, is het belangrijk om je goed in te lezen. Daarom laten wij je zien waar je op moet letten bij het kopen van een loopband én geven we onze favorieten prijs.

Dit zijn de beste loopbanden voor thuis (2024)

Voordat we je uitleggen waar jij op moet letten bij het kopen van een loopband voor thuis wil jij natuurlijk weten wat de beste loopbanden voor thuisgebruik zijn. Search no more! Dit zijn onze favorieten.

FitFirst loopband

Dit is dé loopband voor thuis op dit moment. Het is vooral een handige loopband als je van plan bent om hem op te slaan als je hem niet gebruikt. Hij is namelijk heel compact én heeft wieltjes. 

Verder bevat deze loopband van FitFirst verschillende trainingsprogramma’s (tot 8 km/u) en een ingebouwde Bluetooth speaker. Met een bijbehorende app kun je heel makkelijk alles instellen en je performance tracken. En liggen de kids op bed? Geen probleem, deze loopband maakt amper geluid. Ideaal om te wandelen, joggen of hardlopen in je huis!

Dreaver loopbanden voor thuis

Dit merk kunnen we zeker niet overslaan. Dreaver heeft namelijk verschillende loopbanden voor thuis. Zo hebben ze de S310 loopband, welke vooral geschikt is om te wandelen (tot 6 km/u). Dit apparaat is ideaal om aan de 10.000 stappen per dag te komen, bijvoorbeeld gewoon tijdens een call van je werk of tijdens het kijken van televisie. Deze loopband heeft ook alleen een onderkant, en geen armsteunen. Ideaal om snel op te bergen en weer tevoorschijn te halen dus!
Maar that’s not all! Ze hebben namelijk ook andere loopbanden. Wat te denken van de Dreaver X250 loopband. Deze loopband is meer geschikt om echt hard te lopen, tot 12 km/u (grote jongen/meid als je dit haalt). Lekker compact, inclusief prima schokdemping. Er is verder ook geen montage nodig, hij is direct klaar voor gebruik. Geen smoesjes te verzinnen dus!
loopband thuisgebruik

Sportconic loopband

Één van de meest compacte loopbanden, dat is de loopband van Sportconic. De loopband wordt voorgemonteerd geleverd, dus het is echt zo simpel als gewoon aansluiten en wandelen/joggen/rennen. Er zit een rode veiligheidsclip aan de loopband, welke ten alle tijden bevestigd moet zijn (anders werkt de loopband niet). Dus met deze loopband krijg je geen lachen om homevideo’s-taferelen. 

De stang voor je handen is zowel op te klappen als naar beneden te klappen. Klap je hem naar beneden dan kun je gebruik maken van een handige afstandsbediening. En tot slot; serene rust. Niemand die jou tijdens een Teams-meetings hoort wandelen. 

VirtuFit TR-75 loopband voor thuis

VirtuFit is een bekend merk in sportland. En uiteraard hebben ook zij loopbanden in het assortiment. Voor deze lijst kiezen we de VirtuFit TR-75 als favoriet. Waarom? Deze is nog enigszins betaalbaar en we denken ook graag aan jouw portemonnee. Maar voel je vrij om voor een andere optie te gaan.

Deze loopband heeft een maximaal belastbaar gewicht van 110 kilogram, wat meestal prima is. Ook heeft hij een hartslagfunctie en veiligheidsgesp. De maximale snelheid ligt op 10 km/u, en de maximale hellingshoek is 3%. Ben je nou een gevorderde loper en heb je een paar centen over? Check dan bijvoorbeeld eens de VirtuFit Elite TR-900i of de VirtuFit TR-200i loopband.

Focus Fitness Jet 7

Tot slot raden we de Focus Fitness Jet 7 loopband aan voor de snellere lopers. Deze loopband heeft namelijk een maximale snelheid van maar liefst 18 km/u. Dat is gewoon sprinten. Daarnaast bevat deze loopband nog eens 36 verschillende trainingsprogramma’s, en is hij belastbaar tot en met 140 kg. Een echte sterke jongen (of vrouw), deze Focus Fitness Jet 7!

Hier moet je op letten bij het kopen van een loopband voor thuis

Nu je weet wat onze favorieten zijn willen we je ook nog wat achtergrondinformatie geven wanneer je toch zelf een loopband wil gaan uitzoeken. Er zijn veel verschillende loopbanden te koop en daarom is het belangrijk dat jij weet waar je op moet letten bij het kopen van een loopband voor thuis.

Motorvermogen en prestaties

Het hart van elke loopband is de motor. En zonder hart geen prestatie, net zoals bij ons. De motor beïnvloedt rechtstreeks de kwaliteit en duurzaamheid van de loopband, en daarnaast ook de soepelheid van je training. Omdat we snappen dat je geen afgestudeerd mechanista bent vertellen we je waar je op kunt letten.

Soorten motoren: AC versus DC

Loopbanden zijn meestal uitgerust met een wisselstroom motor (AC) of gelijkstroom motor (DC). We zullen het niet moeilijker maken dan het is; DC-motoren zijn efficiënter en stiller. AC-motoren zijn krachtiger en duurzamer. Jij kiest, maar meestal vind je AC-motoren alleen in de beste loopbanden die ze voornamelijk in sportscholen gebruiken.

PK (paardenkracht) & piekvermogen

Het vermogen van een motor wordt vaak uitgedrukt in paardenkracht (PK). Net zoals in een auto. Een gemiddelde auto zit zo rond de 100 PK. Voor een loopband voor thuis raden we aan om een motor te kiezen met minstens 2,5 PK. Hierbij gaat het om een zogenaamd ‘continu vermogen’. De motor kan dan dus constant minstens 2,5 PK leveren. Wel zo fijn voor je lange run.

Het piekvermogen daarentegen toont hoeveel PK de motor maximaal kan leveren voor een kortere periode. Dit is vooral belangrijk bij intensieve workouts (hoge snelheden, intervaltrainingen etc.), een hoger lichaamsgewicht en bijvoorbeeld runs met veel hellingverschil. Een piekvermogen van 3 tot 4 PK is aan te raden voor loopbanden voor thuis. 

Geluidsniveau en energieverbruik

Zoals gezegd zijn DC-motoren wat stiller dan AC-motoren. We kunnen ons voorstellen dat dit fijn is voor thuis, aangezien je liever niet wil dat de hele buurt meegeniet van jouw workout. Nog belangrijker; DC-motoren zijn over het algemeen energiezuiniger dan AC-motoren. Wel zo fijn met die elektriciteitskosten van tegenwoordig!

Loopoppervlak en demping

Het loopoppervlak en de dempingstechnologie van de loopband zijn van belang voor het verminderen van impact op je gewrichten én het loopcomfort. Wat ons betreft een pré van de loopband boven een bospad of de straat!

Loopoppervlak en afmetingen

Eigenlijk is het heel simpel; een ruim loopoppervlak biedt meer bewegingsvrijheid en comfort tijdens het lopen. Tot zover de open deuren. Wij adviseren om een loopoppervlak te kiezen van minimaal 50 centimeter breed en 135 centimeter lang. Dit geeft je genoeg ruimte voor natuurlijke bewegingen. Het wordt natuurlijk een iets ander verhaal als je boven de 2 meter bent. In dat geval is het altijd aan te raden om een loopband even in een winkel uit te proberen. 

Demping

De mate van demping van een loopband helpt om de impact van een stap te verminderen. Hierdoor wordt de belasting op gewrichten zoals je knieën, enkels en heupen verminderd. Goede hardloopschoenen helpen hier al enorm bij, maar het voordeel van een loopband is dat je hier nog extra mee geholpen kan worden. Wel zo handig om blessures te voorkomen! 

In principe kunnen loopbanden uitgerust zijn met twee verschillende ‘dempingstypen’; variabele demping en geluidsdemping. Sommige loopbanden voor thuis bieden een aanpasbare demping (‘variabele demping’). Dat wil zeggen dat je de stevigheid van het loopoppervlak kunt aanpassen aan jouw voorkeuren. Vooral handig als je ook aan trails doet. 

Sommige loopbanden bieden daarnaast een geluidsdempingsysteem. Hierdoor worden de loopgeluiden verminderd, wat vooral handig is als jij tijdens het slaapje van je kind een workout wil doen. Eindelijk tijd voor jezelf!

loopband chique interieur thuis

Trainingsprogramma’s en extra functies

Wanneer je in de buitenlucht gaat hardlopen kun je je run niet heel veel spannender maken dan hij is. Op een loopband kan dat wel! Veel loopbanden voor thuis hebben verschillende programma’s en functionaliteiten die jij in je voordeel kunt gebruiken.

Trainingsprogramma’s

Een fatsoenlijke loopband bevat sowieso vooraf ingestelde trainingsprogramma’s. Denk hierbij aan intervaltrainingen, heuvelsprints en duurlopen van een bepaald aantal kilometer. Een diversiteit in trainingsprogramma’s zorgt ervoor dat je gericht kunt trainen én gemotiveerd blijft!

Gebruiksvriendelijkheid

Als je één ding niet wil is het een gebruiksaanwijzing doorspitten vóór (of tijdens) je workout. De interface van een loopband moet dus easypeasy zijn. Duidelijke instellingen en een overzichtelijk programma om alles in te stellen, zoals de snelheid en helling. Vaak geldt ook hier; less is more.

Bluetooth connectie

Hé, we leven in een digitaal tijdperk. Dan moeten we er ook gebruik van maken, of niet dan? Moderne loopbanden voor thuis zijn uitgerust met een Bluetooth-systeem, waardoor je ze kunt koppelen met fitness-apps op je telefoon of smartwatch. Hierdoor kun je je prestaties op de millimeter volgen én verbeteren. 

Virtuele trainingen

Vind je hardlopen saai? Let er dan op dat jouw loopband virtuele en/of interactieve trainingen in het systeem heeft zitten. Hiermee kun je bijvoorbeeld hardlooproutes in bepaalde landschappen simuleren. Denk er alleen nog fluitende vogeltjes bij (tip: Spotify!) en motivatie is geen enkel probleem meer!

Hartslagmonitoring en feedback

Sommige loopbanden zijn uitgerust met hartslagmonitoring. Hiermee kunnen jouw hartslagstatistieken weergegeven worden op het scherm. Dit is vooral handig wanneer je effectiever wil leren trainen. Immers, als je doel is om af te vallen, zul je bijvoorbeeld binnen bepaalde hartslagzones moeten blijven. Fijn dus als je loopband hier informatie over geeft. 

Opklapbaarheid en ruimte

Misschien wel de belangrijkste eigenschap van een loopband voor thuis; hoeveel ruimte neemt hij in beslag? De meeste huizen staan al zo vol, en het laatste wat je wil is nóg meer ‘vulling’. Er zijn een aantal zaken waar je dus op moet letten bij het kopen van een loopband voor thuis.

Afmetingen

Logisch toch? Toch gaat dit nog wel eens fout. Mensen hebben namelijk een opbergplek in gedachte, en eenmaal thuis blijkt het niet te passen. Zit je dan met je loopband. Bij het kopen van een loopband is het dus belangrijk om goed te kijken naar de afmetingen in opgeklapte toestand! Uiteraard is dit vooral belangrijk als je de loopband echt ergens op wil bergen. 

Opklapbaarheid

Het voorgaande punt is natuurlijk alleen van belang als de loopband ook daadwerkelijk op te klappen (of in te klappen?) is. Veel loopbanden voor thuisgebruik zijn gelukkig goed op te klappen. Meestal klap je dan het loopgedeelte omhoog en is de loopband dus verticaal op te slaan. Zo kun je hem makkelijk ergens achter of in schuiven. 

Let er daarnaast ook op dat er een degelijk veiligheidssysteem is bevestigd. Zo voorkom je dat de loopband na het opklappen weer naar beneden kiepert. Zeker belangrijk als er thuis kinderen rondlopen!

Verplaatsbaarheid

Ben je van plan om de loopband te verplaatsen? Dan is het aan te raden om een loopband te nemen met wieltjes. De meeste loopbanden zijn namelijk niet heel erg lichtgewicht, en als je jezelf een dubbele workout wil besparen is het wel zo makkelijk dat je de loopband tijdens het opbergen kunt rijden in plaats van tillen of schuiven. 

hardlopen loopband sportschool

Ontdek ook onze andere tips en tricks!