barefoot hardloopschoenen

Ontdek de voordelen van barefoot hardloopschoenen en kom in actie!

Inhoud artikel

Barefoot hardloopschoenen worden steeds populairder. Vroeger was je nog een ‘gekkie’ als je barefoot de deur uit ging, maar tegenwoordig is dat allang niet meer het geval. Eigenlijk ben je vooral een early adopter! Wij gaan je laten zien waarom ook jij aan de barefoot hardloopschoenen moet gaan geloven (als je dat niet al doet). Het heeft namelijk zoveel voordelen! Je bent het je voeten verplicht om het in ieder geval te overwegen.

Happy reading en hop die natuur in!

Wat zijn barefoot hardloopschoenen?

Barefoot hardloopschoenen zijn hardloopschoenen die zijn ontworpen om de voet een meer natuurlijke loopervaring te bieden, vergelijkbaar met het lopen op blote voeten. What’s in the name! Barefoot hardloopschoenen hebben amper demping en geven eigenlijk ook geen ondersteuning. De nachtmerrie van elke podoloog dus. Echter, natuurliefhebbers én mensen die geloven in de kracht van het fysieke lichaam zweren bij barefoot hardloopsessies. En nee, dit is niet zweverig. 

Barefoot hardloopschoenen zijn zo ontworpen dat de voet werkt zoals hij ooit door onze schepper (of de evolutie) is bedoeld te werken. Ik bedoel, heb je in je geschiedenisboeken ooit iemand op gloedjenieuwe Asics achter een leeuw aan zien hollen? Onze tere voetjes zijn niet veel meer gewend, waardoor de voetspieren en gewrichten vrij slapjes zijn geworden. Barefoot hardloopschoenen zouden dit tegengaan. Maar daarover later meer!

Maar, het blijven schoenen. Barefoot hardloopschoenen beschermen namelijk wel tegen bijvoorbeeld scherpe voorwerpen op de grond. Helaas is onze maatschappij niet zo goed in het ‘natuurlijk’ houden van de natuur, waardoor hardlopen op volledig blote voeten niet aan te raden is. Gelukkig zijn er de barefoot hardloopschoenen die er voor zorgen dat jij tóch kunt profiteren van het lopen op blote voeten, zonder (onnodig) gevaar te lopen.  

Voordelen van barefoot hardloopschoenen

Naast het psychologische effect (oerkracht!) hebben barefoot hardloopschoenen ook daadwerkelijk voordelen ten opzichte van traditionele hardloopschoenen. En dat zijn zeker niet zomaar wat voordelen.

Vermindering van blessures

Wat ons betreft hét belangrijkste voordeel. Maar hoe zit dit dan? Normaal krijg je toch juist een uitgebreide check van je voetstand in een hardloopwinkel, en kies je daar het juiste hardloopschoeisel op uit? Onderpronatie, overpronatie, loopfilmpjes, passen en meten, je kent het wel. Zeker waar! Maar hoe zit dat dan met barefoot running?

Barefoot hardloopschoenen dwingen jou als loper om op je voorvoet te landen in plaats van op je hiel. Wanneer je op je hiel landt dan oefen je veel meer druk uit op je enkels, waardoor er meer kans is op blessures. Als je landt op je voorvoet zorg je dat de impact van de landing beter wordt verdeeld over de voet én het lichaam. Dit zorgt voor een kleinere kans op blessures (Altman & Davis, 2016). Beweren wij dat je door barefoot hardloopschoenen lekker blessurevrij je Strava door het dak kan rammen? Nee. Het gaat om een kleinere KANS!

Verbetering van de looptechniek

Aansluitend op het vorige voordeel zorgen barefoot hardloopschoenen ervoor dat je looptechniek kan verbeteren. Je wordt namelijk gedwongen, omdat je meer op je voorvoet gaat landen. Dit is veel efficiënter én natuurlijker. Heb jij bijvoorbeeld ooit een cheetah op zijn hele zool zien landen? Dat zou er komisch uit zien. Een verbetering van de looptechniek zorgt voor minder belasting en kan dus leiden tot betere performance (al zal je echt geen hap uit je PR’s lopen). Hetzelfde zien we bijvoorbeeld bij carbon hardloopschoenen, die elke professionele marathonloper tegenwoordig gebruikt!

Versterking van de voetspieren

Het lopen op barefoot hardloopschoenen kan ook helpen om je voetspieren te versterken. Omdat er minder demping is dan bij traditionele hardloopschoenen, moeten de voetspieren harder werken om de impact van de landing op te vangen.

Vergelijk het met fitnessen. Als jij krachtoefeningen gaat doen met een apparaat (bijvoorbeeld een apparaat voor de bicep curl), dan kan je arm maar één beweging maken. Je traint dus in dat geval alleen je bicep. Als je gaat trainen met losse dumbbells moet je jouw hele lijf in controle houden. Je schouders, buikspieren, etc. Je spieren moeten dus harder werken om de impact op te vangen! Dit werkt net zo bij barefoot hardlopen. 

In the end kan het hebben van sterkere voetspieren natuurlijk ook weer leiden tot een betere Strava-score. Zeker als je serieus aan het hardlopen bent kan dit voor langere runs zeker schelen!

Verhoging van de flexibiliteit en mobiliteit van de voeten

Barefoot hardloopschoenen kunnen tot slot ook helpen om de flexibiliteit en mobiliteit van de voeten te verbeteren. Traditionele hardloopschoenen zijn vaak stijver en beperken de beweging van de voet, terwijl barefoot hardloopschoenen de voet meer vrijheid geven om te bewegen en te buigen. Nou is het zo dat zelfs traditionele hardloopschoenen tegenwoordig lopen als wolkjes, maar als je eenmaal gelopen hebt met barefoot hardloopschoenen dan snap je wat we bedoelen.

Uiteindelijk dragen een betere flexibiliteit en mobiliteit natuurlijk ook weer bij aan de performance, maar vooral ook aan het verkleinen van de kans op blessures. Dikke vette disclaimer hierbij is natuurlijk wel weer dat wij niet gaan zeggen dat je volledig blessurevrij blijft (maar dit beweren we ook niet bij traditionele hardloopschoenen). 

Al met al bieden barefoot hardloopschoenen dus veel voordelen voor hardlopers. En dan hebben we het nog niet gehad over het psychologische effect. Je voelt je echt één met de natuur, en dat effect moet je zeker niet onderschatten. Probeer het gewoon een keer! En mocht je je nou teveel schamen, ga lekker om 06:00 in de ochtend. Ziet toch niemand je. 

Verschillende soorten barefoot hardloopschoenen

Er zijn verschillende soorten barefoot hardloopschoenen beschikbaar op de markt, elk met hun eigen specifieke ontwerp en functies. Er zullen ongetwijfeld mensen zeggen dat sommige schoenen officieel geen ‘barefoot’ mogen heten, maar daar hebben wij lak aan. We proberen om je kennis te laten maken met het idee van barefoot running, en of iets nu al dan niet officieel een naam mag dragen vinden we minder interessant. 

Minimalistische hardloopschoenen

Minimalistische hardloopschoenen zijn ontworpen met minimale demping en een dunne, flexibele zool. Ze bieden weinig tot geen ondersteuning en zijn bedoeld om de voet zo dicht mogelijk bij de grond te houden voor een meer natuurlijke loopervaring. Minimalistische hardloopschoenen kun je vaak ook bij de bekende merken kopen (Nike etc.). Diehard barefooters zullen nu dus briesend oordelen dat dit geen barefoot hardloopschoenen zijn. Wij vinden van wel!

Minimalistische hardloopschoenen zijn ook erg licht van gewicht. Ideaal dus ook voor de backpacker. De heel-to-toe drop van minimalistische hardloopschoenen is zo’n vier tot acht millimeter. Dit betekent dat de hak bijna even laag ligt als de tenen. Bij schoenen met een hoge heel-to-toe-drop heb je een hele hoge hak. Louboutins hebben dus bijvoorbeeld een gigantische heel-to-toe-drop. 

Tot slot; er is zelfs een loopstijl die past bij deze schoenen. De minimalistische loopstijl. Ja écht!

Five Fingers barefoot hardloopschoenen

Dit zijn de hardloopschoenen die de meeste mensen als échte barefoot hardloopschoenen zullen herkennen. Het zijn de schoenen waarbij elke teen los ‘verpakt’ zit, net als een handschoen. Hierdoor krijg je een nóg natuurlijkere loopervaring (bijna alsof je op blote voeten loopt). Je zal hierbij dus ook sterker de pluspunten van barefoot hardlopen ervaren, zoals het lopen op je voorvoet (en de bijbehorende voordelen zoals hierboven benoemd). 

Five-Fingers hardloopschoenen kun je het beste gebruiken als je de nadruk wil leggen op het ontwikkelen van je voetspieren en het verbeteren van jouw looptechniek. Het enige nadeel? Het ziet er misschien een beetje ‘bijzonder’ uit. Maar fuck dat. 

Huaraches schoenen

Huaraches schoenen zijn geïnspireerd op de traditionele sandalen die door de Tarahumara-indianen in Mexico werden gedragen. Ze zijn ontworpen met een dunne zool die om de voet is gewikkeld en vastgebonden met een touwtje of veter. Dit geeft je bescherming tegen de grond en scherpe voorwerpen, terwijl het je voet toch de vrijheid geeft om te bewegen en te buigen zoals deze bedoeld is.

Daarnaast is deze schoen ook zeer populair bij ‘de jeugd’ (note; ondergetekende is toch al 30 jaar oud). Ik durf te wedden dat die hippe boys and girls géén idee hebben van de achtergrond van deze Huaraches schoenen. Hip én functioneel dus!

Barefoot trailschoenen 

Wat ons betreft zijn dit de ultieme barefoot hardloopschoenen. Voor de echte oermannen en oervrouwen. Die nog vlees direct van hun prooi eten. Urineren zonder toilet. Jagen en verzamelen. 

Barefoot trailschoenen zijn ontworpen voor het hardlopen op ruw terrein, zoals rotsachtige of modderige paden. Ze hebben een stevige zool met een goede grip en beschermen tegen stoten, terwijl ze toch licht van gewicht en flexibel blijven. Lekker de natuur in met deze barefoot trailschoenen dus, in plaats van een rondje fietspad!

Tips voor het overstappen naar barefoot hardloopschoenen

We zullen gelijk met de deur in huis vallen; stap niet out of the blue over naar barefoot hardloopschoenen. Als je besluit om over te stappen naar barefoot hardloopschoenen, is het belangrijk om dit langzaam en geleidelijk te doen. 

Het is belangrijk om je voeten en spieren de tijd te geven om zich aan te passen aan deze aanpassing. Jij kunt er in je hoofd wel helemaal klaar voor zijn, maar de rest van je lijf werkt helaas anders. Begin met korte afstanden en bouw langzaam op. Ga bijvoorbeeld eerst eens een rondje wandelen. Als je toch eigenwijs bent kun je juist last krijgen van blessures. Weg voordelen! 

Oefen daarnaast met voetversterkende bewegingen en trainingen. Barefoot hardloopschoenen vereisen een sterke voet en enkel om het gebrek aan demping op te vangen. Dit geldt voor zowel je spieren als je pezen. Check bijvoorbeeld onderstaande video en train die voeten!

Als je overstapt naar barefoot hardloopschoenen, is het verder nog belangrijk om je loopstijl aan te passen. Loop met een kortere pas en land met de voet onder je heupen in plaats van voor je lichaam. Op het begin zal je je echt een debiel voelen, maar oefening baart kunst. Het helpt uiteindelijk om de schok van het landen op te vangen en het risico op blessures te verminderen.

Tot slot is het van belang dat je op geschikte ondergronden gaat lopen. Ga nu niet gelijk volledig off the road omdat je denkt dat je Bear Grylls bent. Dat ben je namelijk (nog) niet. Wanneer je start met ‘barefooten’ begin je met zachte en vlakke ondergronden. Gras, (harder) zand, een loopband. Vermijd harde, ongelijke oppervlakken zoals beton of keien, omdat dit teveel druk op de voeten kan veroorzaken. En je moet eerst die spiertjes trainen, remember. 

Het overstappen naar barefoot hardloopschoenen kan een verrijkende ervaring zijn, maar het vereist wel enige aanpassing en planning. Het kan prima zelf maar het kan zeker ook nuttig zijn om advies in te winnen bij een podotherapeut of hardloopcoach (gespecialiseerd in barefoot running). 

Nadelen van barefoot hardloopschoenen

Is het dan alleen maar koek-en-ei als we het hebben over barefoot hardloopschoenen? Nee, dat zou te rooskleurig zijn en we willen je wel een eerlijk beeld geven.

Verhoogd risico op blessures

Huh? Net zeiden jullie nog dat barefoot hardloopschoenen een verminderd risico op blessures kunnen geven? Dat is zeker het geval. Echter, als je niet geleidelijk overstapt naar barefoot schoenen én niet genoeg aandacht besteedt aan je (nieuwe) loopstijl, dan loop je juist een verhoogd risico op blessures! Denk hierbij aan overbelasting en verstuikingen. Wil je niet, dus lekker geleidelijk aan opbouwen en niet eigenwijs zijn

Minder bescherming

Ondanks dat barefoot hardloopschoenen juist bedacht zijn om wat meer bescherming te geven dan blote voeten, bieden ze logischerwijs wel iets minder bescherming dan traditionele hardloopschoenen. Barefoot trailschoenen geven wat dat betreft nog het meeste bescherming (binnen de categorie barefoot schoenen). Wil je echter geen rennen over het terrein van een glasverwerkingsbedrijf, doe dat dan niet barefoot. 

Niet geschikt voor alle hardlopers

We horen podotherapeuten al over elkaar heen vallen bij het lezen van dit artikel. Barefoot hardloopschoenen zijn namelijk niet voor iedereen geschikt. Als je bijvoorbeeld (ernstige) platvoeten, hoge bogen of andere voetafwijkingen hebt kun je pijn ervaren bij het lopen op je (quasi)-blote voeten. Eigenlijk geldt hierbij dus vooral gezond verstand; ga niet barefoot op pad als je al van jezelf weet dat je klachten hebt met je voeten. 

Minder duurzaam

Barefoot hardloopschoenen gaan meestal niet zo lang mee als traditionele hardloopschoenen. Dat komt omdat ze minder demping en structuur hebben. Bij traditionele hardloopschoenen zie je na lange tijd een deel van de zool afslijten. Bij barefoot schoenen heb je geen (of amper) een zool, dus weet je hoe laat het is. 

Als je overweegt om barefoot hardloopschoenen te gaan dragen, is het wel belangrijk om ook deze nadelen in overweging te nemen. Staar je niet blind op de voordelen en zoals eerder gezegd; doe het echt geleidelijk. Het is écht heerlijk om te rennen met het gevoel dat je op blote voeten loopt, maar het wordt een nachtmerrie (oke beetje overdreven) als je het niet op een fatsoenlijke manier doet. Bij twijfel, check altijd een professional.

Onze barefoot conclusie

Ga. Barefoot. Hardlopen. Maar doe dit wel met het juiste schoeisel. Ontdek vooral wat er bij jou past. Misschien ken je al mensen met barefoot hardloopschoenen (en dezelfde maat). Leen ze een keer en ga wandelen. Ervaar de vrijheid (en misschien de schaamte). Het is niet voor niets dat barefoot running steeds populairder wordt; het is écht fijn.

Zijn wij dan tegen traditionele hardloopschoenen? Nee hoor, dat niet. Check ook vooral onze keuzehulp voor het vinden van de juiste hardloopschoenen. En wil je nu toch nog niet helemaal back to nature gaan en profiteren de hedendaagse techniek? Gebruik dan de beste hardloopoortjes die niet uitvallen tijdens je run

Ontdek ook onze andere tips en tricks!