Toen ik een jaar of 14 was ging ik me voor het eerst beseffen dat ik zelf invloed had op mijn spieren. De pubertijd kwam als een tsunami binnen en het testosteron spoot nog net niet uit mijn oren. Ik had in die tijd nog helemaal geen fitnessmaterialen. Sterker nog, ik was net klaar met mijn Pokémon-fase. Maar ik moest en zou die spaghetti-slierten (lees: armen) laten groeien! In mijn ouderlijk huis hadden we in die tijd een wenteltrap en buiten hing er een pergola voor de druiven. Hier begon ik me aan op te trekken. Na verloop van tijd zag ik iets dat begon te lijken op spieren. En trots dat ik was!
Het was een stuk makkelijker geweest als ik vroeger wist dat ik ook gewoon een pull up bar met plafondbevestiging voor mijn verjaardag kon vragen. Maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Net als tussen een wenteltrap en een pergola zit er ook veel verschil tussen verschillende pull up bars voor aan je plafond. Wij gaan jou haarfijn uitleggen wat de verschillen zijn en welke pull up bars jij het beste aan je plafond kunt bevestigen. Zo hoef je in ieder geval nooit meer een trap of pergola te gebruiken.
De zogeheten ceiling pull up bar bevestig je aan het plafond. Dit is de meest robuuste vorm van een pull up bar. Het is even een gehannes om hem te bevestigen, maar als hij eenmaal hangt is die ook bijna niet kapot te krijgen. Wanneer je deze pull up bar gebruikt in een home gym (bijvoorbeeld in de garage) kun je er bijvoorbeeld ook een boksbal aan bevestigen. Daarom is de plafond pull up bar enorm geliefd bij home gym owners!
Een pull up bar met plafondmontage is vooral handig als je echt Crossfit-oefeningen uit wil gaan voeren. Denk hierbij aan toes-to-bars, kipping pull-ups, knees to elbows, etc. Mocht je nu te sterk worden voor je eigen lichaamsgewicht kun je overwegen om een gewichtsvest aan te schaffen. Hier kun je je oefeningen aan de pull up bar uitdagender maken. Wil je weten welk gewichtsvest je het beste kunt kopen? Lees dan ons artikel over de beste gewichtsvesten!
Een pull up bar is sowieso al een heel veelzijdig trainingsmaatje. Een plafond pull up bar heeft echter nog extra voordelen ten opzichte van andere pull up bars of stations.
Optrekstangen voor aan het plafond zijn enorm ruimtebesparend in vergelijking met vrijstaande pull up bars (of stations). Vaak staat je hele kamer (of home gym) al mutjevol. Die plafond pull up bar past er echter altijd nog wel bij! En wat ook handig is; je hebt geen deuren nodig. Dat heb je bij een pull up bar met deurbevestiging natuurlijk wel. Plus je hebt kans dat je kozijnen naar de gallemiezen gaan.
Een plafondbevestiging is dus bijvoorbeeld ideaal voor garages! Weet je nog dat vroeger iedereen van die haken in het garageplafond had hangen voor het bevestigen van een schommel? Nu kun je dat lekker doen met je optrekstang!
Plafond pull up bars zijn vaak gemaakt van het stevigste materiaal. Ze hoeven namelijk ook niet per se lichtgewicht te zijn (zoals pull up bars met deurbevestiging en vrijstaande pull up bars vaak wel zijn). Er wordt vaak gebruikt gemaakt van staal en aluminium, wat je pull up bar erg sterk en duurzaam maakt. Ook slijtage is een verboden woord, dus jij kunt lekker elke dag gaan rammen in die home gym.
Pull up bars met plafondbevestiging bieden meestal verschillende greepopties. Hierdoor kun je met één ‘apparaat’ makkelijk meerdere spiergroepen trainen. Pak bijvoorbeeld een brede grip voor een focus op je rug en een smallere greep voor je biceps. Maar, niet smokkelen, wissel het wel af!
In het verlengde van de verschillende greepopties zijn plafond pull up bars ook uitermate geschikt voor verschillende oefeningen. Je kunt er een hele Crossfit WOD op afwerken; van chin-ups tot leg raises en dips. Eigenlijk kun je dus met één zo’n optrekstang je complete workout doen. Scheelt weer in de kosten!
Zo’n plafondgevaarte lijkt best intimiderend, maar het bevestigen valt eigenlijk best mee. Je hoeft echt een Bob de Bouwer te zijn. Als je de volgende stappen volgt heb je die stang in een fluitje van een cent hangen.
Ja duh, denk je misschien. Maar je wil niet weten hoe vaak dit fout gaat. Mensen die hun pull up bar bevestigen op een plaats die totaal niet handig is, omdat je er bijvoorbeeld nog vaak langs moet lopen met grote spullen. Ook zal je niet de eerste zijn die een pull up bar in een gipsplafond probeert te bevestigen. Met andere woorden; let dus goed op waar je de optrekstang wil bevestigen. Kies een plaats waarbij je niemand in de weg hangt tijdens je oefeningen en let ook op het materiaal van het plafond. Je moet er zelf immers ook nog aan gaan hangen!
Heel simpel; meet de afstand tussen de bevestigingspunten op de pull up bar en markeer de locatie op het plafond. Doe je dit goed, heb je gaten in je plafond die niet bruikbaar meer zijn. Neem hier dus je tijd voor en doe dit secuur! Elke millimeter telt.
Oké hier is nog het meeste klusinzicht voor nodig. Sowieso moet je een fatsoenlijke boormachine hebben. Mocht je die niet hebben is dit het juiste moment om er toch echt eens eentje aan te schaffen i.p.v. constant maar te lenen bij je ouders/broers/zussen/vrienden. Zorg ervoor dat de gaten op de juiste afstand van elkaar staan (dus begin echt in het midden van je markering te boren).
Ook moeten de gaten diep genoeg zijn. Tip van de dag; meet op je boortje af hoe diep de gaten moeten zijn met een stukje schilderstape/plakband. Zo weet je precies wanneer je niet meer dieper hoeft te boren. Extra tip van de dag; zorg dat er iemand met een stofzuigerstang naast het boorgat staat zodat je zelf niet helemaal onder zit met gruis.
Pull up bars met plafondmontage worden bijna altijd geleverd met beugels. Deze beugels maak je eerst vast aan het plafond met behulp van de (vaak meegeleverde) schroeven. Hier mag je de spiertjes alvast warmdraaien want de beugel moet écht goed vastzitten. Elke millimeter speling zorgt voor veel meer beweging in je workouts, en dat wil je niet.
Als de beugel goed vast zit kun je de pull up bar bevestigen aan de beugels. Ook hier geldt; laat die spieren werken. Het moet allemaal echt goed vast zitten. Ondanks dat de kans bij dit materiaal niet groot is moet je wel even opletten dat je het niet kapot draait, zoals bij je IKEA-kast.
Heel belangrijk voordat je gaat hangen; testen! Ga er voorzichtig aan hangen (of laat dit je partner doen) of hang er een ander gewicht aan. Check of alles stevig vastzit en of er nog ergens speling voelbaar is. Je zal echt niet de eerste zijn die met optrekstang en al naar beneden dondert.
Er is niet maar één soort pull up bar voor aan je plafond. Ook binnen deze categorie heb je verschillende soorten.
Deze optrekstangen worden permanent aan het plafond bevestigd, en daar blijven ze ook hangen. Dit zijn de meest robuuste pull up bars en zijn vaak ook gemaakt van duurzame materialen zoals staal. Over het algemeen kunnen deze stangen ook het meeste gewicht aan.
Verstelbare pull up bars voor aan je plafond kunnen worden aangepast aan de hoogte van het plafond en de lengte van jouw armen. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld hele hoge plafonds hebt (#jaloers) of juist zelf wat kleiner bent. Ook is dit ideaal als je verschillende soorten oefeningen wil doen, in plaats van alleen maar pull ups.
Dit zijn optrekstangen met meerdere grepen en hoeken waardoor je verschillende oefeningen kunt doen zoals pull ups en chin ups. Dit kunnen overigens zowel vaste als verstelbare pull up bars zijn. Wij zouden dit soort optrekstangen wel aanraden, omdat je gewoon veel veelzijdiger kunt trainen.
Toegegeven, dit zijn niet onze favoriete pull up bars. Deze bars kun je constant monteren en weer demonteren, waardoor je ze op kunt slaan en kunt verplaatsten. Klinkt heel handig maar het is een hoop gehannes en je blijft sowieso met die gaten in je plafond zitten. In principe zouden wij dus niet snel voor een draagbare pull up bar kiezen.
Er zijn veel verschillende pull up bars met plafondbevestiging te koop. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wij vertellen je wat onze favorieten zijn, zodat je niet meer het hele internet hoeft af te struinen.
Wat deze pull up bar uniek maakt is dat hij drie ophangenringen heeft, waar je extra uitrusting aan op kunt hangen. Denk aan een bokszak, ringen voor power ropes of TRX-banden. Dit maakt het een erg veelzijdige pull up bar voor aan je plafond. De zware bevestigingspluggen die ze meeleveren zijn ook zeker geschikt voor beton. En je krijgt er nog een gratis e-book bij (want dat is helemaal hip).
Ideaal voor chin ups, pull ups en leg raises! De pull up bar is van sportschoolkwaliteit en is te belasten tot maar liefst 350 kg. Hij wordt geleverd met de juiste schroeven en pluggen waardoor hij goed stevig te bevestigen is aan je plafond. De pull up bar van Gorilla Sports heeft drie grips; smal, wijd en neutraal. Gorilla Sports is een erkend Nederlands merk dat fitnessapparatuur verkoopt, dus dat is ook altijd wel fijn. Ook geven ze 2 jaar garantie op alle producten, dus daar hoef je het niet voor te laten!
Heb je een kleine beurs? Dan is deze pull up bar perfect voor jou. De prijs-kwaliteitverhouding is prima, en hij heeft een draagvermogen van 150 kilogram wat voor de meeste mensen helemaal oke is. Wel is het zo dat deze bar niet heel makkelijk te bevestigen is. Enig klusinzicht en misschien een paar extra bouten uit de bouwmarkt zijn wel gewenst. Maar goed, het blijft één van de goedkoopste opties.
Wil jij een rug als Arnold Schwarzenegger? Ga dan voor brede pull ups. En daar is deze pull up bar ideaal voor. Hij heeft een breedte van maar liefst 103 centimeter. Ook is hij echt robuust, met een buisdiameter van 20 centimeter keihard staal. Geen moeite dus om na je training telkens ‘I’ll be back’ te schreeuwen.
Verkrijgbaar bij
We hopen dat we je op weg hebben kunnen helpen bij het aanschaffen van een pull up bar met plafondmontage. Ga jij nou toch liever voor een pull up bar met deurmontage? Dan verwijzen we je graag naar de beste pull up bars voor in jouw deuropening. En heb je genoeg ruimte? Dan kun je ook altijd nog voor een pull up station gaan!
Automated page speed optimizations for fast site performance