Hi there Arnold Schwarzenegger! Jij bent dus op zoek naar een gewichtsvest? Goed bezig! Gewichtsvesten zijn ideaal om je kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Extra gewicht betekent ook méér calorieën verbranden; je lichaam moet immers harder werken. Nu kun je ervoor kiezen om eerst kilo’s aan te komen om vervolgens snel calorieën te verbranden, maar wij raden toch liever een gewichtsvest aan. Er zijn veel verschillende soorten gewichtsvesten op de markt dus het kan soms lastig zijn om te kiezen. Daarom gaan wij je uitleggen welke gewichtsvesten jij moet hebben!
Gewichtsvesten (of ‘weight vests’) worden gebruikt om extra gewicht toe te voegen aan je workout (joh) om zo kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Er zijn heel veel verschillende workouts waarbij je een gewichtsvest kunt gebruiken.
Zeker in de tijd van de coronacrisis zag je ineens veel mensen hardlopen met een soort kogelvrij vest aan. Sportscholen waren natuurlijk dicht dus alle fanatieke sporters zochten naar andere manieren om zichzelf uit te dagen en fit te blijven. Hardlopen met een gewichtsvest was en is één van deze manieren! Wanneer je gaat hardlopen met een gewichtsvest bouw je sneller conditie op. Ook zal je hartslag nóg hoger komen te liggen waardoor de calorieën er sneller vanaf vliegen. Tot slot train je ook je buik- en rugspieren nog eens extra met een gewichtsvest, en dat allemaal tijdens het hardlopen!
Naast hardlopen met een gewichtsvest kun je ook je krachttraining uitbreiden met een gewichtsvest. Vaak wordt dit gedaan bij oefeningen met het eigen lichaamsgewicht. Denk hierbij aan push ups, planking, pull-ups etc. Ook hier geldt; méér krachtopbouw en een hogere vetverbranding.
Gewichtsvesten worden echter ook gebruikt voor oefeningen mét materialen (barbells en dumbbells bijvoorbeeld). Het komt namelijk geregeld voor dat sommige lichaamsdelen de performance van andere lichaamsdelen begrenzen. Denk bijvoorbeeld aan een overhead squat of thruster. Het gewicht van de barbell (of andere materialen) kan niet hoger zijn dan het gewicht dat je armen aan kunnen, terwijl je benen veel meer gewicht aan kunnen. Een gewichtsvest kan dan helpen om ook je benen een stevige workout te geven zonder dat je armen extra belast worden.
Wanneer je een gewichtsvest wil kopen moet je op een aantal zaken letten:
Niet geheel onlogisch is de belangrijkste eigenschap van een gewichtsvest het gewicht. Gewichten variëren van een paar kilo tot tientallen kilo’s voor de echte Tarzan’s. Sommige gewichtsvesten hebben een vast gewicht als je ze koopt, anderen hebben meerdere losse gewichten waardoor je kunt variëren in gewicht. Begin altijd met een gewicht dat aan de lage kant is om blessures te voorkomen. Je kunt altijd nog gaan verhogen.
Tot slot maken sommige vesten gebruik van plaatgewichten en andere vesten van blokgewichten of gewichtszakjes (gevuld met bijvoorbeeld zand). Plaatgewichten zitten vaak iets comfortabeler omdat het gewicht tijdens je workout niet zo op en neer beweegt (wat bij blokgewichten sneller het geval is) en je balans is wat beter.
Er bestaan veel verschillende soort gewichtsvesten. Er zijn vesten die het gewicht volledig op je rug dragen (soort rugzak) maar er zijn ook vesten die het gewicht volledig over de romp verspreiden (zowel voor- als achter). Wij raden je aan om altijd voor een vest te gaan met gelijke gewichtsverdeling zodat de kans op overbelasting van specifieke lichaamsdelen zo klein mogelijk is.
Verder zijn er veel verschillen in de afstelbaarheid van het vest. De afstelbaarheid van een vest is erg belangrijk omdat je niet wil dat je vest beweegt tijdens een workout (zeker niet tijdens het hardlopen). Eigenlijk wil je dat het vest een deel van je lichaam wordt.
We zetten de beste gewichtsvesten voor je op een rij. Belangrijk is wel dat er niet één perfect vest voor alle workouts is. Dit scheelt per gewicht en per workout. Kijk daarom goed welk vest het meest geschikt is voor jou.
Dit gewichtsvest van Tunturi is vooral geschikt voor mensen die nog niet eerder met een gewichtsvest hebben gelopen, gefietst of getrained. Het gewicht van 5 kg is niet verstelbaar dus het is wel echt voor de beginnende gewichtsvest-drager. Het vest blijft goed op zijn plaats zitten en je zal dus ook weinig hinder ondervinden tijdens je workout (vooral heel fijn tijdens het hardlopen). Omdat het vest ‘maar’ 5 kg aan gewicht bevat is het in dit geval niet zo erg dat het gewicht op de rug bevestigd is. Er zit ook een opbergvakje voor je telefoon op maar dit vakje is zo klein dat je hier eigenlijk niet veel aan hebt met de telefoons van tegenwoordig. Je zou er wel je sleutels in kunnen opbergen.
Het gewicht bij dit gewichtsvest is goed verdeeld tussen de voor- en achterzijde. Het startgewicht (van het vest zelf dus) is 6 kg, en met 4 platen van 1 kg kun je het gewicht opbouwen tot 10 kg. Voordat ze dit vest op de markt hebben gebracht hebben ze het ook uitvoerig getest in Crossfit-boxen dus wat dat betreft zit het wel snor. Het zit comfortabel maar kan wel wat rigide en strak aanvoelen als je hem heel erg strak doet (maar dat geldt voor bijna alle gewichtsvesten). Als je op zoek bent naar iets meer uitdaging dan 5 kg is dit vest ideaal om stapje voor stapje (met stappen van 1 kg) jezelf uit te dagen. Je koopt hem eenvoudig online bij Decathlon.
Met dit Strongman-gewichtsvest kun je ook het leger in, want het is net een kogelvrij vest. De kwaliteit is heel erg hoog en als je jouw krachttraining of Crossfit-sessie naar een hoger niveau wil tillen moet je dit gewichtsvest bezitten. Laat maar eens zien of jij die muscle-ups er ook uit kunt knallen met 15 kg extra gewicht! Hij zit wel erg stug dus we raden dit vest niet aan om echt flinke stukken te gaan hardlopen. Je krijgt naast het vest 4 gewichtsplaten. Dit zijn 2 stalen platen van 2,6 kg per stuk en 2 (langere) stalen platen van 4 kg per stuk. Het gewichtsvest zelf weegt 1,8 kg, dus totaal kun je ophogen tot 15 kg. Je kunt de platen goed bevestigen dus ze blijven zitten waar ze moeten zitten tijdens je workout.
20 kilogram extra gewicht is veel. Heel erg veel. En hoe hoger het gewicht dat je wil toevoegen aan je workout, hoe belangrijker het vest wordt. We raden je dit gewichtsvest van Fortex aan omdat het een kort model is. Bij bijna alle andere gewichtsvesten draag je de gewichten over je hele buik en/of rug. Bij dit gewichtsvest houd je de buik vrij, wat erg prettig is. Dit vest maakt geen gebruik van platen maar van een soort gietijzeren staven van 1,1 kg. Normaal zie je dan dat het vest wat meer gaat bewegen (en je dus stabiliteit verliest) maar dat is in dit geval zeker niet aan de orde.
Ga je voor goud? Check dan dit gewichtsvest 30 kg van Gorilla Sports! Het voordeel van dit vest is dat dit een van de weinige zware vesten (30 kg) is met veel gewichtszakjes. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van 20 gewichtszakjes die passen in 20 losse componenten. Hierdoor is het gewicht goed verdeeld en sluit het vest heel goed aan. Wel moeten we eerlijk zeggen dat het vest er niet heel mooi uitziet, maar dat is één van de laatste dingen waar je je zorgen om zou moeten maken als je met 30 kg extra gewicht gaat sporten.
Reguliere gewichtsvesten zitten voor dames vaak erg onprettig omdat er geen rekening gehouden wordt met de vrouwelijke vormen. Dit gewichtsvest van Ironwear doet dat wel en is daarom ideaal voor dames! Het vest bevat 16 gewichten van elk 250 gram (4 kg), dus let er wel op dat dit niet heel erg zwaar is. Je kunt er echter wel losse gewichten bij bestellen.
Automated page speed optimizations for fast site performance