Speciale Crossfit schoenen zijn niet meer weg te denken uit de box. En ja, als je écht beter wil gaan presteren is het zeker belangrijk dat je voor de beste Crossfit kleding kiest. Maar er zijn inmiddels zoveel verschillende soorten Crossfit schoenen voor dames dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wil je het jezelf nou iets makkelijker maken? In dit artikel lees je wat op dit moment de beste Crossfit schoenen voor dames zijn. Wacht niet langer en start jouw missie om die PR’s te crushen en RX’s te rocken!
Wil jij weten met welke Crossfit schoenen voor dames jij je WOD’s kunt crushen? Wij vertellen het je!
De Nike Women Metcon is de Wonder Woman onder de Crossfit schoenen voor dames. De zool van rubber is plat en stevig, waardoor je stabiel staat. Groot pluspunt is dat er in de brede hak een uitneembaar ‘Hyperlift’-inzetstuk zit. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken tijdens een workout met veel weightlifting-elementen (squats, snatches, etc.) waardoor je net wat dieper kunt zakken. Tijdens een workout met weinig weightlifting-elementen kun je dit inzetstuk juist uit je schoenen halen.
Je tenen hebben genoeg ruimte en de schoen heeft zelfs een flexibele zool aan de voorzijde, zonder bescherming aan de voorkant van de tenen te verliezen. De hiel is verhardt en heeft daarnaast ook een gladde hielclip. Hier ga je enorm blij mee zijn bij het uitvoeren van handstand-push-ups tegen een gladde wand. De ‘rope guard’ is ook aanwezig, waardoor de schoen en jouw voet tijdens het touwklimmen goed worden beschermd.
Je kunt kiezen uit meerdere kleurencombinaties of je schoen tegen bijbetaling zelfs helemaal zelf ontwerpen! Let er wel op deze schoen er zowel in de mannelijke als vrouwelijke variant is. Deze verschillen amper, maar het inzetstuk voor de hak is bij vrouwen minder dik (8 mm i.p.v. 6 mm). Nike komt vaak met een verbeterde versie van de Metcon (te herkennen aan het cijfer), maar ook oudere varianten zijn prima.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Drie keer raden wie jarenlang de officiële internationale Crossfit Games heeft gesponsord? Juist, Reebok. Het is dan ook niet zo gek dat dit merk een van de betere Crossfit schoenen voor dames heeft gemaakt. De Reebok Nano is zelfs speciaal ontwikkeld voor Crossfit.
Deze Crossfit schoenen hebben veel van de kenmerken die de nummer één in deze lijst ook heeft. Een prima rubberen zool met lage ‘heel-to-toe-drop’, veel teenruimte, bescherming aan de tenen, een rope guard én een goede ventilatie. Het grootste verschil is echter dat er een inzetstuk voor in de hak mist bij deze schoenen. Dit is erg jammer en daarom vinden we ook dat Nike de onbetwiste nummer één in deze lijst is.
Ook zijn deze Crossfit schoenen iets zwaarder dan de Nike Women Metcon (ongeveer 100 gram voor twee schoenen). Dit is zeker geen ramp, maar iedereen die box jumps in een zware WOD heeft gedaan weet dat elke gram telt. Je kunt bij Reebok zowel aan de linkerschoen als de rechterschoen een naam toevoegen. Let er wel op dat dit extra kosten met zich meebrengt.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Volgens Under Armour maximaliseert de TriBase™-technologie van de UA Reign Crossfit schoenen het contact met de ondergrond. En ze hebben nog gelijk ook! Zowel bij een zware lift als bij cardio-elementen is de schoen stabiel én flexibel tegelijk. Under Armour heeft daarnaast ook aandacht geschonken aan een extra hielstuk én rubber rand voor grip bij je handstand-push-ups. Het is sowieso leuk om te zien dat Under Armour zich steeds vaker en beter weet te vestigen tussen de ‘grote 2’ (Nike en Reebok) als het gaat om Crossfit.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
In tegenstelling tot bovenstaande Crossfit schoenen zijn de Legend Essential Crossfit schoenen van Nike niet speciaal voor Crossfit gemaakt. Desondanks is het een prima (en vooral goedkoper!) alternatief. De hak is plat en stabiel en heeft veel grip. Ook is er nog genoeg ruimte voor de tenen over. De schoenen hebben geen ‘echte’ rope guard maar wel een soort verhoging die erop lijkt. Wanneer jij nog niet zo lang aan het Crossfitten bent geslagen zijn dit prima schoenen om mee te starten!
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Stiekem zijn de oldskool All Star’s van Converse best prima Crossfit schoenen. Zeker voor beginnende Crossfitters is dat een goedkope oplossing. Wanneer je echt op zoek bent naar meer diepgaande Crossfit schoenen voor dames raden we ze echter af. Maar niet getreurd, want deze schoenen lijken erop! Één van de nadelen van de alom bekende All Star’s is bijvoorbeeld de stabiliteit in de schoen zelf die echt ontbreekt.
Daar hoef je bij de enorm gave hoge schoenen van No Bull niet aan te twijfelen. De stabiliteit van de No Bull High Top Trainer is perfect en daarnaas zien ze er ook nog stylish uit. Deze schoen houdt je enkels op hun plaats, wat erg comfortabel is tijdens het weightliften. Wel zijn de andere schoenen in deze lijst iets fijner tijdens cardio-elementen.
No Bull is een merk dat gespecialiseerd is in kleding voor mensen die hard en veel trainen, dus qua kwaliteit zit het wel goed. We raden deze schoen vooral aan als je een keer wat anders wil dan de ‘bekende’ merken. Deze gave No Bull’s zijn te verkrijgen in allerlei gave kleuren en prints.
In je dagelijkse leven heb je vaak verschillende schoenen aan in verschillende situaties. Hoe vaak zie je bijvoorbeeld een vrouw op naaldhakken haar boodschappen doen? En hoe vaak zie je een man op zijn deftige lakschoenen de tuin omspitten? We vinden het meer dan logisch dat we op bepaalde momenten voor de ene schoen kiezen en op andere momenten voor de andere schoen.
Maar hoe doe je dat tijdens je Crossfit-workout? Deze sport vraagt enorm veel van jou en je schoenen. Het ene moment sta je belachelijk veel kilo’s te deadliften, het andere moment ben je aan het touwtjespringen en tot slot gooi je er nog even wat snatches uit. Maar wisselen van schoenen? Daar hebben we zeker tijdens een WOD geen tijd voor. We moeten dus een superschoen hebben die elke situatie de baas is! We leggen je uit waar jij op moet letten bij het kopen van Crossfit-schoenen.
De heel-to-toe-drop is het verval (in millimeters) tussen de tenen en de hak. Wanneer je dus een hoge hak hebt terwijl de tenen vrij laag liggen heb je een hoge heel-to-toe-drop. Dit wil je bij Crossfit juist niet. Je staat namelijk stabilier met een plattere schoen. Dit zorgt ervoor dat het gewicht tijdens oefeningen verdeeld wordt over de gehele voet. Wanneer je bijvoorbeeld met naaldhakken zou gaan gewichtheffen ben je niet alleen knettergek, maar zal het gewicht voornamelijk door de tenen gedragen worden.
Wel is er een uitzondering. Er bestaan namelijk ook speciale weightlifting-schoenen. Deze hebben juist een wat hogere hak. Je verliest hiermee iets aan stabiliteit maar je doordat je enkels wat minder bewegingsvrijheid krijgen kun je wat dieper zakken terwijl je je rug recht houdt. Dit is dus ideaal als je bijvoorbeeld uitsluitend squats gaat uitvoeren. Crossfit-workouts omvatten echter vaak meer elementen dan alleen gewichtheffen (box jumps, rennen, etc.) en hierbij is een wat hogere (en hardere) hak niet handig.
Zorg er dus voor dat je Crossfit-schoenen passen bij alle verschillende elementen. Voor de ideale Crossfit-schoenen moet je uitgaan van een maximale heel-to-toe-drop van 4 millimeter.
Het is belangrijk dat je tenen relatief vrij kunnen bewegen in je schoen. Doordat je je tenen iets kunt spreiden kun je het gewicht beter verspreiden en sta je dus stabieler. Vergelijk het met je vingers tijdens een handstand push up (of normale push up). Als je je vingers spreidt (en zelfs een beetje bolt) kun je de oefening veel stabieler uitvoeren.
Je wil niet teveel demping in je zool hebben, omdat je tijdens het tillen van gewichten vast op de grond wil staan. Je wil vooral stabiliteit hebben als je er een powerclean of overhead squat uitgooit. Let er dus op dat de zool stevig is. Hardloopschoenen hebben juist een wat zachtere en meer dempende zool om de klappen op je knieën en heupen op te vangen tijdens het rennen. Wanneer je met zo’n zool gaat gewichtheffen ga je juist kracht verliezen.
Wel hebben Crossfit-schoenen een iets zachtere zool en hak dan weightlifting-schoenen. De hak van weightlifting-schoenen wordt vaak van hout of plastic gemaakt terwijl de hak van Crossfit-schoenen vaak van rubber wordt gemaakt. De reden hiervoor is dat je met weightlifting-schoenen in principe ook echt alleen gaat weightliften. Met Crossfit-schoenen moet je bijvoorbeeld ook kunnen springen en rennen. Het is niet aan te raden om lange afstanden te rennen met Crossfit-schoenen, maar voor de relatief kleine hardloopafstanden tijdens Crossfit-workouts is dit prima.
Ken je dat ellendige gevoel als je met je tenen net te hard tegen de bar schopt tijdens het uitvoeren van een toes-to-bar? Wij in ieder geval wel, en dit wil je niet. Let er daarom op dat je een schoen kiest met een dikke schoenpunt. Dit hoeft geen stalen schoenpunt te zijn zoals in je werkschoenen op de bouw, maar een iets stevigere schoenpunt dan bijvoorbeeld hardlopenschoenen hebben is wel aan te raden.
Een stevigere schoenpunt is ook erg fijn tijdens het uitvoeren van burpees en planks. Die extra stabiliteit zorgt ervoor dat je nog beter gaat presteren (and your toes will thank you).
We vinden dit niet het belangrijkste punt, maar neem het wel mee in je keuze voor Crossfit-schoenen. Het is namelijk wel handig om een schoen te hebben met een stevige hiel (boven de hak). Zo klap je tijdens handstand-push-ups in ieder geval niet direct met je hakken tegen de muur aan. Daarnaast wil je, in tegenstelling tot je tenen, zo min mogelijk beweging in je hiel tijdens je workout. Ook dit zorgt weer voor extra stabiliteit. Wel is de hiel van een Crossfit-schoen iets flexibeler dan de hiel van een weightlifting-schoen.
Als je vaak in de touwen hangt is dit een belangrijke eigenschap voor jouw ideale Crossfit-schoenen. Bepaalde schoenen hebben namelijk een zogeheten ‘rope guard’ aan de zijkant van de schoen zitten. Dit stuk harder materiaal zorgt ervoor dat je goed grip houdt op het touw tijdens het touwklimmen. Daarnaast voorkomt het schade aan je schoen en mogelijke schaaf- of brandwonden. Zo kun jij als de brandweer klimmen en dalen zonder je druk te hoeven maken over je schoenen en voeten.
Nu je weet wat de beste Crossfit-schoenen voor dames zijn is het aan jou. Gas geven op die WOD! Je gaat je performance echt niet met 25% verbeteren puur door goede Crossfit-schoenen. Echter, hoe beter je wordt, hoe meer details belangrijk zullen worden. Deze schoenen gaan je helpen om het maximale uit jezelf te halen. Maar welke schoenen je ook aan hebt; het draait om jouw inzet en techniek! Let’s go girl! Ben je ook nog op zoek naar powerlifting schoenen? Ontdek dan wat de beste powerlifting schoenen van dit moment zijn!
Automated page speed optimizations for fast site performance