De kettlebell, wie houdt er niet van? Je traint je hele lichaam en als bonus ben je ook nog eens met een flinke cardio workout bezig. Wat ons betreft is de kettlebell dus een must-have in jouw workout. Belangrijk is echter wel om de juiste kettlebell te kiezen die past bij jou fitnessroutine. Je kunt wel in het wilde weg met een veel te zware en onhandige kettlebell aan de gang gaan, maar hier bereik je weinig meer mee dan pijn in je lijf.
Maar, geen nood. Wij gaan je uitleggen waar je op moet letten bij het kopen van een kettlebell!
Bij het kiezen van een kettlebell is het belangrijk om het juiste gewicht te kiezen. Er zijn kettlebells van 2 kg (in de sportschool ook wel liefkozend ‘sleutelhangers’ genoemd) maar er zijn ook kettlebells van 48 kg. Good luck with that. Een te zware kettlebell gaat sowieso leiden tot blessures en een lichte kettlebell zorgt voor weinig progressie. Maar welk gewicht heb je dan nodig? Om dat te bepalen zijn er een aantal aspecten om goed op te letten.
Als je net begint met het gebruik van kettlebells is het zó ontzettend belangrijk om met een lichtere kettlebell te starten. Alleen zo krijg je de techniek onder controle. Ja, het zal je ongetwijfeld lukken om een kettlebell van 30 kg te swingen of misschien zelfs pushen, maar het gaat om de vaardigheid waarmee je dit doet. Overschat jezelf dus niet op basis van je muscles maar kijk naar je vaardigheid en ervaring met kettlebells en de bijbehorende training.
Ben je een beginner en op zoek naar kettlebell oefeningen? Check dan ons artikel over de beste kettlebell oefeningen voor beginners.
Hoezeer we ook helemaal inclusive en woke willen zijn; mannen kunnen zwaardere kettlebells aan dan vrouwen. Een gemiddelde man heeft meer spiermassa dan een gemiddelde vrouw, en kan daarom vaak een zwaardere kettlebell aan. It is what it is!
Je kunt wel flinke spierballen hebben, maar iedereen die ooit een kettlebell swing heeft gedaan weet dat hier je hele lichaam mee gemoeid is. Anders vlieg je achter je kettlebell aan. De algemene richtlijn is om een kettlebell te kiezen die ongeveer 20-30% van je lichaamsgewicht weegt. Weeg je bijvoorbeeld 80 kilo? Begin dan met een een kettlebell van 16-24 kilogram.
Ga je voor kracht of cardio? Als jij vooral gefocust bent op krachtopbouw kun je kiezen voor een zwaardere kettlebell. Maar bij cardiovasculaire oefeningen gaat het niet zozeer om het gewicht. Hier wil je juist veel reps behalen (met een hogere intensiteit) dus kun je beter een lager gewicht kettlebell kiezen. Lees ook vooral ons artikel over de beste kettlebell oefeningen voor gewichtsverlies.
Een kettlebell is een heel veelzijdig trainingsmaatje. Met een kettlebell kun je bijvoorbeeld oefeningen voor je buik doen, maar ook oefeningen zoals een press of deadlift. Voor sommige oefeningen kies je een lager gewicht dan voor andere oefeningen. Het gewicht bij een kettlebell press zal waarschijnlijk lager liggen dan bij een goblet deadlift.
Door rekening te houden met deze factoren kan je een kettlebell kopen die geschikt is voor jouw fitnessniveau en doelen.
Als het gaat om het kopen van kettlebells, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit. Er is echt een hoop prullaria te koop, zeker online. Wij leggen je uit waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een kwalitatieve kettlebell koopt.
De meeste kettlebells die je tegen zal komen zijn gemaakt van gietijzer. Gietijzer is een gegoten staalsoort. Daarnaast zie je ook kettlebells van staal, chroom en zelfs kunststof. Ook hierbij geldt; goedkoop is duurkoop. Ga vooral voor een kettlebell die gemaakt is van hoogwaardig materiaal dat duurzaam is en lang meegaat. Alleen voor de wat lichtere kettlebells zouden we materialen als kunststof kiezen (2-6 kilogram). Daarboven heb je gewoon een fatsoenlijke kettlebell nodig.
De afwerking van kettlebells kan variëren van glad tot ruw. In de meeste Crossfit boxen zie je bijvoorbeeld hele gladde kettlebells. Gladde kettlebells glijden namelijk beter in je handen en zijn daarnaast ook beter schoon te krijgen. Kettlebells met een ruwere afwerkingen bieden juist wat meer grip. Ook hierin is het dus van belang om te bedenken wat voor oefeningen je gaat uitvoeren.
Oké toegegeven, een kettlebell ligt eigenlijk alleen lekker in je hand bij een swing. Maar het handvat is zo belangrijk! Het handvat moet ten eerste comfortabel aanvoelen maar ook passen bij de omvang van jouw hand. Heb je een kleinere hand, koop dan een kettlebell met een dunner handvat. Ben jij de trotse bezitter van een stel berenklauwen is het belangrijk dat je een breed handvat hebt. Ook moet het handvat niet te glad zijn, want dan gooi je hem door het plafond.
Wist je dat er zowel ‘normale’ kettlebells als competition kettlebells bestaan? Competition kettlebells vind je bijvoorbeeld vaak in een Crossfit box. Deze hebben ongeacht het gewicht altijd dezelfde afmeting. Reguliere kettlebells groeien qua afmeting vaak mee met het gewicht. Beide varianten kunnen overigens van prima kwaliteit zijn, maar kwalitatieve kettlebells hebben altijd een gelijkmatige gewichtsverdeling én zijn consistent in gewicht. Zo doe je nooit onevenwichtige oefeningen.
De prijs is een belangrijke indicatie van de kwaliteit van de kettlebell, zoals dat bij de meeste producten is (behalve bij Louis Vuitton tassen). Goedkopere kettlebells kunnen minder duurzaam zijn en niet aan de kwaliteitsnormen (zoals een evenredige gewichtsverdeling) voldoen. Ons advies; geef geld uit bij het kopen van een kettlebell. Laat die extra Pornstar Martini maar een keer staan.
Door te investeren in een kwalitatieve kettlebell kan je veilig en effectief trainen. Zorg ervoor dat je kiest voor een kettlebell van hoogwaardig materiaal met een goede afwerking en handvat. Let ook op de gewichtsconsistentie en de prijs om ervoor te zorgen dat je waar krijgt voor je geld.
Er zijn verschillende soorten kettlebells beschikbaar op de markt, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Grofweg kun je kettlebells onderverdelen in de volgende categorieën.
Dit zijn de meest voorkomende kettlebells. Ze hebben een klassieke vorm met een ronde basis en een handvat. Als je een kettlebell zou moeten tekenen in Pictionary zou je deze tekenen. Traditionele kettlebells zijn meestal gemaakt van gietijzer en zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten.
Verstelbare kettlebells maken gebruik van verwijderbare gewichtsplaten, waardoor je gemakkelijk het gewicht kan aanpassen zonder meerdere kettlebells te hoeven kopen. Verstelbare kettlebells zijn meestal duurder dan traditionele kettlebells, maar kunnen handig zijn als je thuis traint en niet veel opslagruimte hebt. Zo hoef je geen 12 verschillende kettlebells in je schoenenrek te bewaren.
Competition kettlebells zijn ontworpen volgens de specificaties van de International Kettlebell Lifting Federation (IKLF) en worden gebruikt bij wedstrijden. Ze zijn allemaal precies even groot, ongeacht het gewicht, en hebben een vlakke onderkant waardoor ze stabiel op de grond blijven staan. Zoals gezegd zie je ze vaak in Crossfit boxen met allerlei kekke kleurtjes. Competition kettlebells zijn meestal duurder dan traditionele kettlebells, maar zorgen wel voor consistentie in je training.
Nooit kopen! Geintje. Soft kettlebells zijn gemaakt van zacht materiaal zoals neopreen (worden duikpakken ook van gemaakt). Ze zijn echt bedoeld voor lichtere workouts zoals aerobics. Gebruik dus ook alleen soft kettlebells met lage gewichten. Het voordeel van dit soort kettlebells is wel dat ze geen schade aan je vloer geven als je ze laat vallen of te hard neerzet. Ideaal dus als jij een veel te dure Italiaanse marmervloer hebt!
Waar zouden deze kettlebells toch van gemaakt zijn he? Keihard staal natuurlijk! Ze hebben meestal een gladde afwerking en gaan lang mee. Steel kettlebells zijn meestal duurder dan gietijzeren kettlebells, maar kunnen comfortabeler zijn om vast te houden vanwege de gladde afwerking.
Door de verschillende soorten kettlebells te begrijpen, kan je de beste keuze maken bij het kopen bij deze materialen. Traditionele kettlebells zijn geschikt voor de meeste mensen, maar verstelbare, competition, soft en steel kettlebells bieden allemaal unieke voordelen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en doelen.
Als je eenmaal een goede kettlebell hebt gekocht, is het natuurlijk wel belangrijk om hem op de juiste manier te gebruiken. Het lijkt misschien makkelijk, maar daar kun je je lelijk op verkijken.
Heb je nog nooit echt met een kettlebell getraind? Begin dan vooral met een lichter gewicht dan je eigenlijk qua kracht aan kunt. Het is belangrijk om te wennen aan de oefeningen zonder dat je jezelf blesseert. Je kunt later altijd overstappen op een zwaardere kettlebell.
YouTube, YouTube en nog eens YouTube. Zorg ervoor dat je de techniek tot in de perfectie gaat beheersen. Dit is zeker bij kettlebell oefeningen écht belangrijk. Vooral als je swings gaat uitvoeren. Je hebt je rug nog langer nodig dan vandaag.
Het is heel menselijk om je adem in te houden tijdens krachttraining. Doet in principe iedereen automatisch. Spieren hebben echter zuurstof nodig. Bij inspanning nog meer zuurstof. Wanneer jij dus zorgt voor een fatsoenlijke ademhaling tijdens je kettlebell workout krijgen je spieren meer zuurstof en hou je het langer vol! Het werkt het beste om in te ademen wanneer je kracht zet.
Om écht voordeel uit je kettlebell training te halen is het belangrijk om regelmatig te trainen. Probeer die kettlebell echt twee tot drie keer in de week te gebruiken, en hem niet te laten verstoffen in de hoek van je kamer.
Er zijn ontelbaar verschillende oefeningen die je kunt doen met een kettlebell. Wanneer je variatie aanbrengt in je routine kun je de training uitdagender maken én train je verschillende spiergroepen. Zo kun je denken aan een kettlebell swing of kettlebell deadlift, maar ook aan (variaties op) de kettlebell row.
Ken je die hit van Roxette nodig? Listen to your…. body! Als je pijn voelt tijdens het trainen stop je gelijk. Niet eigenwijs zijn en denken; het gaat wel over. Gewoon stoppen. Neem de tijd om te herstellen en ga desnoods naar een arts of fysiotherapeut. Your body is a temple, you know!
Kettlebell training kan een geweldige manier zijn om jouw kracht, uithoudingsvermogen en algehele fitheid te verbeteren. Maar zorg er wel voor dat je deze tips opvolgt. We wensen je heel veel plezier met jouw kettlebell routine, en hopelijk wordt dit je nieuwe verslaving!
Last but not least; welke kettlebell moet jij nou kopen? Er bestaan veel kettlebells, dus het kan soms even zoeken in de jungle zijn. Wat ons betreft zijn er echter enkele kettlebells die we zeker aanraden. Doe er je voordeel mee!
Tunturi is een van oorsprong Fins bedrijf, maar is inmiddels in Nederlandse handen. Het handvat is lekker stevig, en deze Tunturi kettlebell heeft een speciale rubberen coating. Vooral bij oefeningen waar de kettlebell je arm raakt is dat heel fijn. Ook beschermt het je vloer bij het neerzetten van de kettlebell.
Daarnaast biedt Tunturi ook een trainingsapp aan met de naam Tunturi Training. Hier vind je duizenden fitnessoefeningen, instructies etc. Je kunt via die app zelfs groepslessen volgen en contact hebben met anderen binnen de community. Heel chill dus!
En tot slot maak je de wereld nog een stukje beter bij aankoop van deze kettlebell. Tunturi doneert namelijk bij elke aankoop een bedrag aan de stichting FitKids. Zo kunnen ook kinderen met een beperking een sport beoefenen. Koop er dus gelijk maar twee!
De original kettlebell van Overload is ook een uitstekende keuze. Overload geeft zelfs een levenslange garantie op breken. Dan heb je écht vertrouwen in je product! De kettlebell is voorzien van een rubbervoet en een gladde coating. Hij is gemaakt van de hoogste kwaliteit gietijzer en ook nog eens versterkt met staal. Verder heeft de handgreep een perfecte grootte en dikte, waardoor je gelijk je gripkracht traint.
Nog een Nederlands merk waar we fan van zijn! De kettlebells van VirtuFit zijn gemaakt van 100% duurzaam gietijzer, en hebben een ergonomische brede handgreep. Dit is vooral fijn tijdens oefeningen waarbij je beide handen aan het handvat moet houden, zoals de kettlebell swing of een goblet squat. Ook deze kettlebells zijn in de meeste ‘normale’ gewichten te verkrijgen.
Ben je op zoek naar een echte competition kettlebell? Dan moet je sowieso de kettlebell van Crossmaxx® kopen. Alle competition kettlebells zijn even groot qua afmetingen, en verschillen alleen in kleur en gewicht. De maten van deze kettlebells zijn ook echt precies in lijn met officiële maten die zijn vastgesteld. Hierdoor kun je bijvoorbeeld in de Crossfit box met exact dezelfde kettlebells trainen als thuis!
De kettlebells gaan ook tot maar liefst 48 kilogram. Grote jongen (of meid) als je die op pakt. Ook hier geldt dat de kleuren van de kettlebells volgens officieel protocol zijn vastgesteld. 16 kilogram is bijvoorbeeld geel, terwijl 20 kilogram paars is.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Wil je geld of ruimte besparen? Ga dan voor de verstelbare kettlebell van N Mass. Met één kettlebell heb je 5 verschillende gewichten in huis; 4,5 kg, 7,75 kg, 11,25 kg, 14,75 kg en 18 kg. Normaal ben je voor een fatsoenlijke set kettlebells al wel snel 250 euro kwijt, dus dit is oprecht een geldbesparende keuze.
Het instelmechanisme is heel simpel. Je drukt de draaiknop in, kiest het gewicht en laat de knop weer los. De gewichten die je niet gebruikt blijven gewoon op de grond staan. Ideaal dus!
Automated page speed optimizations for fast site performance