crossfit grips

De beste Crossfit grips: handschoenen om tot het gaatje te gaan!

Inhoud artikel

Wanneer je begint met Crossfit heb je nog geen idee wat deze sport met je handen gaat doen. Als je voor het eerst een WOD met chest-to-bar’s en toes-to-bar’s hebt gedaan zónder grips hangen de vellen aan je handen. Op dat moment weet je dat Crossfit grips onmisbaar zijn. Ook met grips zullen je handen nooit meer glad en zacht zijn, maar het bied je in ieder geval wel enige bescherming. Daarnaast zorgen deze ‘handschoenen’ ervoor dat je grip houdt op de bar tijdens een sweaty WOD. Er bestaan veel verschillende Crossfit grips en dus zetten wij onze favorieten voor je op een rij!

Wat zijn Crossfit grips?

Crossfit grips zijn een soort lapjes die alleen de handpalm bedekken en je bescherming en grip geven. Het zijn dus eigenlijk geen handschoenen, al worden ze ook vaak Crossfit handschoenen genoemd. Feitelijk bestaan er geen specifieke Crossfit handschoenen (maar alleen fitness handschoenen). Immers, Crossfit grips zijn juist zo ontworpen dat je een optimale bewegingsvrijheid houdt omdat de rug van je hand en je vingers vrij blijven. Natuurlijk kun je reguliere fitness handschoenen ook voor Crossfit gebruiken, maar dit is niet altijd even praktisch.

Welke soorten Crossfit grips zijn er?

Grote kans dat je in een willekeurige Crossfit box enorm veel verschillende grips tegenkomt. Er bestaan namelijk ook veel verschillende Crossfit grips. Maar wat zijn dan de verschillen?

Aantal vingergaten

Één van de belangrijkste verschillen tussen diverse Crossfit grips zijn het aantal vingergaten. Er bestaan grips met twee vingergaten, drie vingergaten en zelfs grips zonder vingergaten. Afhankelijk van de soort grips steek je de juiste vingers door de gaten. In principe is dit een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wel is het zo dat grips met drie vingergaten en grips zonder vingergaten over het algemeen iets beter bescherming bieden tegen blaren (omdat ze vaak een groter deel van de handpalm bedekken).

Polsondersteuning

Crossfit grips bevestig je aan je pols. Soms is dit puur om de grips op hun plaats te houden, maar soms bieden deze polsbevestigingen ook ondersteuning. Wanneer je polsen sterk zijn (of je niet zo zwaar traint) kun je gaan voor een dunne polsband. Als je wat meer ondersteunig wil kun je beter kiezen voor een dikkere polsband (qua lengte vergelijkbaar met een zweetbandje). Het kan zo zijn dat je polsmobiliteit iets minder wordt door een dikkere polsband. Dat is vooral het geval bij een materiaal dat van zichzelf vrij stijf is.

Materiaal van de grips

Crossfit grips kunnen van verschillende materialen zijn. Een van de meest voorkomende (en duurzame) materialen is leer. Leer is van hoge kwaliteit waardoor dit materiaal ideaal is voor een intensieve sport als Crossfit. Ook vormt leer zich naar de vorm van je hand en de materialen. Daarnaast zijn er ook (vaak goedkopere) grips die gemaakt zijn van materialen als polyester, neopreen en koolstofvezels. Het is niet altijd zo dat leer het ‘beste’ materiaal is, maar meestal kun je aan de prijs al wel zien wat de kwaliteit van de grips is.

Maat van de grips

Één van de moeilijkste dingen bij het kopen van Crossfit grips is de maat. Meestal koop je de grips namelijk online en bijna niemand weet de maat van zijn of haar handen. We zouden je graag een eenduidige maattabel willen geven maar ook die bestaat niet. Maten kunnen namelijk ook over verschillende fabrikanten weer verschillen. Let er daarom bij het (online) kopen van jouw grips op dat je de maattabel checkt. De meeste merken en sites geven een maattabel voor het specifieke product weer. Meet je handen vervolgens ook echt op om tot de juiste maatbepaling te komen, want niets is zo irritant als te grote of te kleine grips.

Dit zijn de beste Crossfit grips

Nu je weet wat de verschillen tussen Crossfit grips kunnen zijn helpen we je een ‘handje’ op weg. Naar onze mening zijn dit de beste Crossfit grips op de markt.

Jerkfit WOD-ies

Een ietwat aparte naam, maar dit zijn uitstekende grips! Ze zijn gemaakt van een neopreenachtig weefsel waardoor ze flexibeler zijn dan grips van leer. Hierdoor voel je de grips amper zitten tijdens je workout. Ze zijn ook speciaal ontwikkeld om ‘natuurlijk glijden’ op de bar mogelijk te maken. De grips zijn op de markt gebracht door een voormalig turner, dus dan weet je dat het met de kwaliteit wel goed zit. De polsband bij dit model is extra dik waardoor je dus een veel polsondersteuning hebt.

 

 

Jerkfit Raw Grips

In tegenstelling tot de WOD-ies van Jerkfit zijn de RAW grips gemaakt van leer. Deze grips hebben 2 vingergaten maar bedekken alsnog een groot deel van de handpalm, wat meestal niet het geval is bij grips met 2 vingergaten. Let er bij deze grips wel op dat je weinig polsondersteuning hebt.

 

 

ZEUZ Crossfit grips

Het merk ZEUZ is gespecialiseerd in accessoires voor fitness en Crossfit, en dat merk je ook bij deze Crossfit grips. Ze zijn gemaakt van duurzaam microfiber en laten vocht door. Dit is erg handig omdat zweet zo niet in je grip trekt (en ze dus ook niet zo enorm gaan stinken). Omdat het materiaal voelt als een tweede huid krijg je ook geen irritaties tussen je vingers. Qua grip worden deze grips ook enorm goed beoordeeld!

 

 

MYPOWR. Kangaroo Gloves 

Deze grips zitten eigenlijk een beetje tussen grips en handschoenen in. De grips hebben vier vingergaten maar laten de bovenkant van de hand wel weer vrij. Ook zijn de polsbanden erg dik waardoor je veel ondersteuning aan je polsen krijgt. Het materiaal is van ademend neopreen en daarnaast is er anti-slip op de handpalm bevestigd.

 

 

Reeva Crossfit grips 

De grips van Reeva zijn vergelijkbaar met die van MYPOWR. Ze zitten ook een beetje tussen grips en handschoenen in maar zijn wel uitermate geschikt voor Crossfit. Verder hebben deze grips ook een extra silicone grippad voor extra grip en is de polsondersteuning hoog te noemen.

 

 

Fen Crossfit carbon grips

We sluiten de lijst af met de grips van het merk Fen. De grips zijn van lichtgewicht leder met een carbon coating. Hierdoor zullen de grips weinig vocht opnemen. Ook zorgt die coating ervoor dat je naar hartenlust met magnesium kunt strooien. Tot slot, en dat is uniek voor deze grips, krijg je er een handige en fancy bewaarverpakking bij waardoor jij sowieso de koning(in) van de box bent.

 

Met de juiste Crossfit leertjes kom jij al een heel eind. Maar daar stopt het natuurlijk niet. Één van de belangrijkste attributen bij Crossfit zijn de zogehete Crossfit schoenen, waarbij er ook weer verschil is tussen de Crossfit schoenen voor mannen en Crossfit schoenen voor vrouwen. Gelukkig hebben veel grote merken tegenwoordig ook een flink assortiment aan Crossfit schoenen, zoals Nike. Als ze nu ook nog Crossfit grips zouden toevoegen…

Tot slot maak je je outfit helemaal compleet met Crossfit knee sleeves, shorts & shirts. Uiteindelijk zit je performance natuurlijk voor het grootste gedeelte in jouw inzet. Maar de juiste materialen en Crossfit kleding kunnen je net die extra 5% geven. En iedereen die ooit aan een WOD heeft meegedaan weet dat 5% enorm is! Heel veel succes en knallen met die thrusters!